VEPro7 - After update cannot recognize server

Ben

VSL Support
Make sure to also set up the firewall (happens to block VEP if you mis-cklick the firewall notifiaction on Windows). Also make sure to check any 3rd party firewall build into your 3rd party antivirus, if you have one installed. Here is the setup guide from the manual:


Stay tuned, the next update should be ready soon with some performance and stability improvements :)
 
  • Like
Reactions: EgM

Shad0wLandsUK

Senior Member
We released an update for VEP7 last week. Install it, go to the %appdata%\VSL folder and delete files "Vienna Ensemble Pro.ini" and "Vienna Ensemble.ini" (this will reset all your settings).
If the issue still isn't solved, please let me know.
Hi Ben,

Wondering what the file equivalents would be on macOS for this?

Also, any chance you know about the GUI glitch issue with VE Pro when using this with Cubase Pro 10.5?
I have looked everywhere for this and cannot find any results on it...

Apologies for going off-topic, so perhaps PM me if you know anything :)
 
Last edited:

EgM

Game music!
That folder on MacOS is /Users/[Your username]/Library/Preferences/

Screen Shot 2020-05-07 at 10.20.46 PM.png

If you need help deleting these files let me know.
 
  • Love
Reactions: Ben

Shad0wLandsUK

Senior Member
That folder on MacOS is /Users/[Your username]/Library/Preferences/

View attachment 30287

If you need help deleting these files let me know.
Thanks for this... I did think that was the folder, but wanted to confirm. IT man myself here, who had a few years in the Hackintosh field, so I know my way around macOS pretty well :)

Never thought I would see anyone on here sending me a terminal output of the listed files in a directory though ;)
You are a Linux user also perhaps?...
 
  • Like
Reactions: EgM
OP
MoeWalsaad

MoeWalsaad

Member
Unfortunately, three months have passed, and I couldn't fix the issue, even with the latest 7.0.973 update, but I'm still living with manually typing the server address and instances names.

I want to clarify that I not sure if it's the upgrade that caused the problem because I also tried to roll back to older versions of VEP7 and still have the problem, honestly there was a time gap since last time I used VEP7 and the day I used it again and encountered this issue.

As for the support messages, It was suggested to me to check any software that may be blocking the firewall, so I think I did that, I completely turned off (Kaspersky internet security), and (System Mechanic by Iolo). But I still have the issue.
I'm not sure if there are other hidden checkboxes in windows settings that need to be checked.
 

Dimomusic

New Member
I have the exact same issue, although if I create a new empty project in cubase 10, I can see every instance normally without having to type in the ip address.

So I am trying to figure if it is cubase project related.
 

Ben

VSL Support
We released an update yesterday. Please make sure to install it on all machines as well as the updates for ALL our sample players!
Let me know if this solves your issues.
 

Dimomusic

New Member
We released an update yesterday. Please make sure to install it on all machines as well as the updates for ALL our sample players!
Let me know if this solves your issues.
I just updated VEP 7, but unfortunately the issue remains...
I keep on comparing multiple things between my template (that this issue appeared) and a new Cubase Project (that behaves normally) but no luck till now...
 

Ben

VSL Support
Have you already checked if there is no firewall blocking and that Apple Bonjour Service is running on all devices?
 

Dimomusic

New Member
Have you already checked if there is no firewall blocking and that Apple Bonjour Service is running on all devices?
I will but if this is the case, shouldn’t both old and new projects been affected as well?
Anyways of course I ll give it a try and I ll let you now
 

AlainTH

Member
bonjour service dosn't appear on the server pc W10, so vepro7 doesn't work. i tried to install bonjour apple software but it doesn't help. no solution from Support VSL also...
 

synergy543

Senior Member
I updated VE Pro and it no longer recognizes my DP MAS servers. I switched to the regular VE stereo server and it works so I didn't submit a ticket as I thought it was a DP thing. Plus, I also upgraded to Mohave so I had a lot of possible causes but it now sounds like the same issues described in this thread. I'm sure VSL will sort it out quickly.
 

Ben

VSL Support
I updated VE Pro and it no longer recognizes my DP MAS servers. I switched to the regular VE stereo server and it works so I didn't submit a ticket as I thought it was a DP thing. Plus, I also upgraded to Mohave so I had a lot of possible causes but it now sounds like the same issues described in this thread. I'm sure VSL will sort it out quickly.
DP / MAS plugin format of our products is currently broken. We are working on a fix. In the meantime please roll-back to the previous version. Thanks for your patience!
 

Ben

VSL Support
bonjour service dosn't appear on the server pc W10, so vepro7 doesn't work. i tried to install bonjour apple software but it doesn't help. no solution from Support VSL also...
I'm not that familiar with the Bonjour Service, so I can't give you an advice besides looking if there is a known solution on one of the Apple forums / support sites. You could still manually connect the server by entering the IP address and instance name, only the discovery is affected by this. If you use static IP addresses, it should auto-connect if you re-open a project.